Over Wilde Westen

Wilde Westen is als regionale concert- en festivalorganisator toonaangevend op het gebied van geluidskunst, hedendaags, jazz, klassiek, pop, rock en gaat de kruisbestuiving aan met alles daartussenin. Het wordt gangmaker van een intense muziekbeleving in de Eurometropool Kortrijk-Lille-Tournai met een ruime uitstraling in Vlaanderen. Het ontwikkelt zijn werking in nauw overleg met regionale en Vlaamse actoren en engageert zich in Europese en grensoverschrijdende netwerken.

Centraal in het programma staan festivals en concerten. De festivals zijn de kers op de taart binnen de werking en zorgen voor een brede uitstraling: regionaal, nationaal en zelfs internationaal.

Twee bestaande festivals zijn de paradepaardjes van de werking:

  • Het programma van Sonic City (11 & 12 november 2017) wordt samengesteld door een jaarlijks wisselende curator en heeft de ambitie om verder door te groeien.
  • Festival van Vlaanderen Kortrijk focust dan weer op klassieke en hedendaagse muziek. Brave New World  is het thema van het eerstvolgende festival (4 tot 14 mei 2017).

Wilde Westen ontwikkelt daarnaast drie nieuwe projecten:

  • Het seizoen wordt jaarlijks afgesloten met Bos!. Het ene jaar trekken we een bos, park of natuurdomein in, het andere jaar zoeken we interessant industrieel erfgoed op. Het programma is genre-overschrijdend en vindt inspiratie in de locatie zelf. We starten in 2017 met Bos! (zaterdag 24 juni 2017).
  • Klinkende Stad is al langer een toonaangevend project rond internationale geluidskunst. Initieel was het onderdeel van Happy New Ears en tot vorig jaar van Festival Kortrijk. Omwille van zijn specifiek onderwerp én publiek wordt het een afzonderlijk festival met een tentoonstelling en diverse performances (eerste editie: eind februari-begin maart 2018).
  • Tenslotte werken we aan Festival X: een samenwerking met een buitenlandse partner moet leiden tot een festival met uitstraling over de grenzen heen. (eerste editie: mei 2018).

Behalve deze projecten organiseert Wilde Westen een doorlopend programma van minstens 30 concerten per jaar. Die organiseren we zelf, maar vaak ook in samenwerking met geprivilegieerde partners.

Tenslotte organiseren we een aantal omkaderende activiteiten met centrale thema’s die zowel publiek als actieve muzikanten willen informeren én inspireren.